Gyorskereső
 

I. Juhász- és pásztorkutyák

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale), a I. Juhász- és pásztorkutyák kategóriába sorolja az összes juhász - és pásztorkutyát kivéve a svájci pásztorkutyákat.

Egyike azoknak a belga pásztorkutyáknak, melyek „korszerűsített” típusát 1891-ben tenyésztették ki, a belga állatorvosi egyetemen. 1891-ben Reul professzor sok kutyát gyűjtött össze és tanulmányozta őket.
Mintegy 200 éve tenyésztették ki a régi típusú angol nyájőrző kutyák és az orosz agarak vagy az orosz juhászkutyák segítségével.
Ősi fajta nyomai a kelta civilizációig vezethetők viszsza; Angliába kerülvén az ottani tenyésztők alakították ki modern típusát, melyet 1934-ben standardizáltak.
Alacsony termetű, hosszú törzsű, rövid lábú eb. Feje elhegyesedő. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle háromszög alakú, felálló. Nyaka izmos, háta egyenes, feszes, ágyéka széles, rövid, fara erőteljes. Mellkasa mély, hasa felhúzott.
Régi francia fajta. Modern típusát 1863-ban mutatták be először kiállításon. Leírás: Hatalmas termetű, erőteljes felépítésű, jó kiállású, kissé durva küllemű eb. Feje hosszú, hasonlít a dobermannéhoz, de masszívabb.
A komondor az ázsiai eredetű, magyar pásztorkutyák közül az egyik legismertebb kutyafajta. A komondor valószínűleg a kuvaszhoz hasonlóan az ősi magyarokkal a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe. Az sem kizárt, hogy a 13. század közepén a kunok hozták be nagy testű pásztorkutyáikat.
A kuvasz az egyik legősibb magyar nyájőrző pásztorkutya fajta,talán ősibb, mint a komondor. A kuvasz a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe. Ezt a pásztorkutyafajtát elsősorban a nyájak őrzésére a ragadozó vadállatok és a rablók ellen tartották.
A puli kutya a világon legismertebb magyar terelőkutyafajta. A pásztorok elengedhetetlen segítői voltak. A pásztorok képesek voltak egy marhát is adni egy híres terelő kölykéért. Kr. e. 4. évezredből maradt a magyarokra egy olyan sumer szobor, amely pulihoz nagyon hasonlító kutyát ábrázolt.
Magyarország területén a 17-18. században alakult ki az ősi Puli. Az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő kutyák kereszteződése a Pumi. Ennek a kereszteződésnek köszönhetően így jött létre a Pulinál rövidebb szőrű, lebicsakló fülü terelőkutya.