Gyorskereső
 

Tervueren

Egyike azoknak a belga pásztorkutyáknak, melyek „korszerűsített” típusát 1891-ben tenyésztették ki, a belga állatorvosi egyetemen. 1891-ben Reul professzor sok kutyát gyűjtött össze és tanulmányozta őket.

tervueren
Eredeti neve: Tervueren

Angol neve: Tervueren

Eredete: 1891-ben tenyésztették ki a belga pásztorkutyáknak „korszerűsített” típusát, a belga állatorvosi egyetemen. 1891-ben Reul professzor sok kutyát gyűjtött össze és tanulmányozta őket, majd azt javasolta, hogy ne csupán alkatra, terelőképességre szelektáljanak, hanem szőrtípus és szőrszínre is folyjon a tenyésztés. 1897-ben Belga Kennel Klub végül három változatot ismert el: a groenendaelt, a tervuerent és a malinois-t. Majd későbbiekben egy negyedik változatot is elfogadtak ez a göndör szőrű lakenois-t lett.

Leírás: A belga juhászkutya könnyen kezelhető, nagyon tanulékony munkakutya. Jó házőrző, a hideg időjárást is jól bírja, de kenneltartásra nem alkalmas, s ha képessége teljes tárházát ki akarjuk használni, feltétlenül családtagként kell kezelnünk. Nagy termetű, izmos, karcsú kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme sötétbarna, füle feláll. Háta egyenes, ágyéka széles, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai erőteljesek, párhuzamosak, mancsa ovális, ujjai zártak. Farka csánkig ér, lelóg, figyelő helyzetben felemeli. A tervueren szőrzete általános leírása megegyezik a groenendaelével. Szőrzete közepesen hosszú, bőséges, a fején, fülén és a lábai elülső felületén rövid, a mellső lábak hátsó felén zászlószerű szőrzet található. A nyakon és mellkason levő hosszú egyenes szőr sörényt alkot. Színe fekete rajzos, előnyös a fekete maszk, de alapvető színe vöröses-barna, fekete tűzéssel (charbonage) és a fejen fekete maszkkal.

Tulajdonságai: Rendkívül értelmes, könnyen és gyorsan tanul. Alkalmazása: Régen a nyáj mellett tevékenykedett, ma kiváló sportkutya, de kedvencként is tartják.

Marmagasság: kan 60-66 cm, szuka 56-62 cm

Testtömeg: 28-30 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

FCI standard: FCI száma: 15

FCI besorolása: I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) 1.Juhászkutyák Munkavizsgára kötelezett.

Az alábbi terméket javasoljuk: 

Premil Mini Szuper prémium kutyaeledel

Premil Mini Szuper prémium kutyaeledel

Kellemes vásárlást kívánunk!