Gyorskereső
 

Óangol juhászkutya

Mintegy 200 éve tenyésztették ki a régi típusú angol nyájőrző kutyák és az orosz agarak vagy az orosz juhászkutyák segítségével.

Óangol juhászkutya

Eredeti neve: Óangol pásztorkutya Bobtail

Angol neve: Old English Sheepdog Bobtail

Eredete: Angol fajta.

Története: Mintegy 200 éve tenyésztették ki a régi típusú angol nyájőrző kutyák és az orosz agarak vagy az orosz juhászkutyák segítségével. 1850-es évekre tehető önálló fajtaként a megjelenése és először munkakutya volt. A ma ismert bobtailtól nagymértékben eltért az akkori kutyák jellege. Munkaképessége miatt pásztorok, juhászok és hajtók tartották. Az orosz Ovcsarka visel a bobtailhoz hasonló jegyeket, bár az sokkal erősebb felépítésű. A hasonlóság a bearded collieval tagadhatatlan még, ha az sokkal könnyebb testű is, mint a bobtail. Azonban mindkét fajtának van farka. A Miss E. M. Flint a Newcok Kennel tulajdonosa a huszadik század elején több tenyésztő együtt feljegyezte a farok nélküli kölykök születését. Ez a bobtail külön típusát jelzi. A 19. századtól hajtották végre a farokkurtítást. Henry Arthur Tilleynek, aki az egyik fajtateremtő, és a világhírű Shepton kennel tulajdonosa. Két értelmezése volt ezzel kapcsolatban: „A legtöbb kutyának természetes ösztöne a nyulak, macskák vagy az útszélén kóborló baromfiak vadászata, ez túlélési lehetőség, ezért mindig számítaniuk kell a zsákmány meglepetésszerű és váratlan irányváltoztatására, de az elengedhetetlen visszavágó mozdulatok során komolyan hátrányos helyzetbe kerültek volna, ha a farkukat – oldalkormány – letépik. A kis állatok üldözése lenne az egyik legkevésbé kívánatos tulajdonsága azoknak a kutyáknak, melyeknek juhászoknak vagy marhapásztoroknak kell dolgozniuk.” A második magyarázat, melyet Tilley adott, az, hogy a farok nélküli kutyákat munkakutyának ismerte el a „Belföldi Bevételi Hivatal” és adómentesnek számítottak.

Tulajdonságai: Leírás: Nagy termetű kutya, szögletes, rövid, zömök felépítésű. Feje mackós formájú. Szeme sötétbarna, füle lelóg. Mellkasa széles és mély, a bordák szépen íveltek. Háta egyenes, hasa enyhén felhúzott, fara magasabb, mint a marja. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát kurtítják, de születhet rövid farokkal, sőt farok nélkül is. Szőrzete hosszú. Színe kékesszürke, fehér foltokkal.

Vérmérséklete: Csendes, nyugodt, megbízható, kedves, ugyanakkor határozott, bátor. Az óangol juhászkutya értelmes, őszinte fajta. Készséges, engedelmes és szelíd, s igen figyelemre méltó alkalmazkodókészségről tehet tanúbizonyságot. Általában barátságos, békés természetű kutya. Jól kijön más háziállatokkal, a többi kutyával és a gyerekekkel is. A látogatókat barátságosan üdvözli. A bobtail kölykök nagyon intelligensek. Több bobtail tartásakor nem is kell „kiképzésükkel” törődni, mert a kölykök másolják a nagy kutyák viselkedését. A nagy Bobtail kutyának adott utasítást a kicsik azonnal másolják. A „másolás” a falkában élő állatok sajátossága.

Ápolása: A kölyök bobtailnak érdemes naponta ápolni a bundáját, pár perc elég hozzá, hogy megszokja. Tanítsuk meg bobtail kölykünket mozdulatlanul állni vagy feküdni, olyan felületen ami nem csúszik és később így könnyebb lesz bundáját fésülni. A bobtail kölyök négy és nyolc hónapos kor között kezdi el a fekete kölyök bundát lecserélni a szürke fiatal bundára. "Junior bunda" nagyon sűrű, sok puha aljszőrzettel rendelkezik, ezért rendszeres törődést igényel. Ha ezt elhanyagoljuk akkor később egy tömör nemezes szőrzet lehet a vége, amely kibontása már csak ollóval lehetséges. A harmadik és utolsó szőrzetváltás a tizenhat hónapos és két és fél éves kor között történik meg. A legrosszabb időszak a csomósodásra a húsz hónapos kor környéke.a felnőtt szőrzet megjelenik akkor is rendszeres ápolást igényel, de korántsem hajlamos annyira a nemezesedésre, mint a „junior” szőrzet.

Alkalmazása: Eredetileg pásztorkutya volt. Kiváló testőr, a gyerekek megbízható őre, játszópajtása.

Marmagasság: kan 56 cm, szuka 56 cm alatt

Testtömeg: 28-36 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

FCI standard:

FCI száma: 16

FCI besorolása: I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) 1.Juhászkutyák