Gyorskereső
 

A komondor az ázsiai eredetű, magyar pásztorkutyák közül az egyik legismertebb kutyafajta. A komondor valószínűleg a kuvaszhoz hasonlóan az ősi magyarokkal a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe. Az sem kizárt, hogy a 13. század közepén a kunok hozták be nagy testű pásztorkutyáikat.

Komondor

Származási hely: Magyarország

Eredeti Feladat: Csorda és házőrzés

Eredeti neve: Komondor

Angol neve: Komondor

Története: A komondor az ázsiai eredetű, magyar pásztorkutyák közül az egyik legismertebb kutyafajta. A komondor valószínűleg a kuvaszhoz hasonlóan az ősi magyarokkal a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe. Az sem kizárt, hogy a 13. század közepén a kunok hozták be nagy testű pásztorkutyáikat. A komondor név eredete a kuman (kun) szóból származik. A szó a türk nyelvekben a kumanokhoz tartozást jelentette. 1454-ben bukkant fel először, a Debreceni kódex 1519-ben már kutyanévként említi a kamondort vagy komondort. Esődleges feladata nem a terelés volt, hanem a kuvaszhoz hasonlóan a nyáj megvédése a ragadozóktól és a tolvajoktól. Őseink az élő állat volt a legfontosabb. Az egésznapi és éjszakai őrködés során a komondort fehér színe miatt tudták megkülönböztetni a támadóktól. A komondornak több neve is volt nevezték gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek, pusztai komondornak, lompos szőrű komondornak, bagolyszemű komondornak vagya ma ismert nevén komondornak. A komondor szó nyelvemlékek szerint a jelentése nyájat őrző nagy testű kutyát jelölt. 1841-ben jelent meg az első részletes jellemzése a komondornak, majd 1899-ben a szegedi országos kiállításon egyetlen példányt mutattak be. 1909-ben veszélyeztett faj volt mivel kihalófélben volt. 1924-ben a magyar fajták közül elsőként megalakult a tenyésztőszervezete. 1935-ben elkészült az első standardja, Anghi Csaba munkája volt, melyet változtatásokkal 1960-ban fogadott el az FCI. A kuvaszokhoz hasonlóan a második világháborúban a komondorok nagy veszteséget szenvedtek el. Ezek után megváltozott a tenyésztés íránya: a szőrzet egyre inkább szalagossá, zsinórossá vált, eltűnt a krémszínű árnyalat, és nagyobb testűek lettek a komondorok. De ettől függetlenül nem tűntek el a fajta ősi jó tulajdonságai, a karakánság, bátorság, hűség és méltóságteljesség.

Leírása: A komondor szőrzete hasonló a pulihoz és a bergamói pásztorkutyához.Szőrzetének kialakulásában valószínűleg nagy szerepe volt az ázsiai puszták szélsőséges éghajlatának, megóvta őket nyáron a tűző napsugaraktól, télen pedig a metsző hidegtől. A nemezes szőrtakaró nem csak a hidegtől védte meg a kutyákat hanem pajzsként védte testüket a farkasokkal való támadások közben. Nagy termete és vastag szőre ellenére mozgása kimért, elegáns. Az udvar, ház őrzése a vérében van annyira, hogy tanítani sem kell neki. Nappal kevesebbet mozog, de ettől figyelme nem lankad egy pillanatra sem, viszont éjszaka folyamatos mozgásban van őrzi a területét. A betolakodókat szembe támadja le, célja a hatástalanítás. Amíg a gazda meg nem érkezik, addig a rosszindulatú idegen nem moccanhat. Egyesek szerint a komondor mellett be lehet menni a portára, de kijönni nem. A komondor ha megfelelő nevelést kap akkor nem akarja dominanciáját a gazdája felé megmutatni ellentétben a kuvasszal. A komondor kimondottan embercentrikus, szeretetét nem csak gazdájára, hanem a családtagokra és a közeli barátokra is kiterjeszti. Igényli a foglalkozást, hiszen így alakulhat ki a gazda és a komondor között egy egészséges kapcsolat.

Megjelenése:

Teste:  A komondor teste téglalap alakú, a törzshossza a marmagasságának 104-110%-a. A marja telt és jól látható, a lágyéka közepesen hosszú, akárcsak az enyhén lejtős, széles far. Hátvonala igen erős. Alacsonyan tűzött farka lelóg, de a vége visszakunkorodik. Járás közben, vagy ha a komondor figyel valamire, a farkát a hátvonal fölé emelheti, de igazság szerint ez elméletben hibának minősül. A legjobb az ha egyáltalán nem emeli a hátfonala fölé. Hordószerű mellkasa mérsékelten mély és eléggé hosszú, szügye széles és igen izmos. Vállai meglehetősen ferdék, de nem lazák. Lábai egyenesek és erős csontúak, a combjai hosszúak. Mancsai nagyok és eléggé vaskosak, a hátsó mancsok sokszor valamivel hosszabbak az elsőknél. A feszes nyak hossza a rövid és a mérsékelten hosszú között változhat, s az állat nyugalomban sokszor a hátával egy vonalban tartja.

Feje: Széles, de a testtel arányos. A boltozatos koponya valamivel hosszabb, mint az arcorri rész. A stop mérsékelt. A homlok domború, a szemöldökök bozontosak. Az orrnyereg egyenes. Igen széles alsó és felső állkapcsai közepesen hosszúak és meglehetősen izmosak. Fülei a koponya tetején tűzöttek és lelógók. Szemei vízszintesen ülnek, a szemhéjak feszesek. A komondor harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok minimális marmagassága 70 cm, a szukáké 65 cm. Felső mérethatár nincs is megszabva.

Marmagasság minimum: 65

Testtömege: A mérettől, a nemtől és a testfelépítéstől függően a komondorok 40-60 kg-ot nyomnak.

Szőrzete és ápolás:  A komondor szőrzetét nem szabad kefélni vagy fésülni, mert az megakadályozná a szőrzete nemezedését. A végleges szőrzet kialakulása után az eb a lakásban már hullatja szőrzetét. Szőrzete miatt sok homok képes a lakásba bevinni. A komondort érdemes sűrűn fürdetni inkább nyáron, mert szőrzetének száradása akár több napig is eltarthat. A komondor tisztább és fehérebb lesz, ha valamilyen biológiailag lebomló kézmosószerrel vagy környezetbarát szappannal fürdetik. Általában ez a fajta legjellemzőbb vonása. A szőrzet igen hosszú, durva tapintású fedőszőrzetből és finom, gyapjas, nemezedésre hajlamos aljszőrzetből áll. A nemezes „zsinórok” az évek során egyre hosszabbra nőnek. A szőrszálak a lágyék tetején a leghosszabbak, ott a 20 cm-es hosszúságot is elérhetik; a háton, az oldalakon, a mellkason és a vállakon pedig legalább 15 cm-eseknek kell lenniük, a fejen pedig 10 cm-esnek. A zsinórok teljes hosszának elérése akár három-négy évig is eltarthat.

Színei: A komondor szőre mindig fehér, a bőre pedig palaszürke. Az orra, a szemei pereme és az ajkai feketék, a karmai viszont szürkék. 
A bőrszínű bőr vagy a halványabb pigmentáció általában hátrányt jelent.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

FCI standard:

FCI száma: 53

FCI besorolása: I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) 1. Juhászkutyák